Tuesday, February 24, 2009

TIRAMISU..again

BAHAN-BAHAN :

Sponge kek

4 biji telur
115 g gula kastor
100 g tepung gandum
15 g tepung jagung
25 g butter di cairkan

CARA-CARA :

1. Pukul telur dan gula smpai kembang sehingga bila diangkat whisk, adunan tak jatuh
2. Masukkan tepung gandum dan tepung jagung yang telah di ayak berselang dengan butter yang telah di cairkan.
3. Bakar selama 20-25 mnit pada suhu 180 C
@
beli je sponge cake kat kedai..

Cream filling

Serbuk koko secukupnya ( dlm 2 sudu besar)
Coklat masakan yang diparut secukupnya untuk hiasan
350 ml bancuhan nescafe (2 sudu besar nescafe dan 350 ml air panas)
300 ml whipping cream
50 g gula kastor
3 x 250gm (paket) mascarpon/philadelphia/any cheese

CARA-CARA :

1. Pukul whipping cream dan gula sampai gebu, kemudian masukkan cheese. Ketepikan.
2. Potong kek kepada 3 bahagian, pada lapisan pertama renjiskan bancuhan nescafe/kopi hingga kek agak lembab.
3. Ratakan filling dan dust kan dgn serbuk koko.
4. Letak lapisan kedua dan ulang letak bancuhan kopi, filling dan dusting.
5. Pada lapisan terakhir pun sama. Sapukan fiiling ke seluruh bahgian kek dan taburkan dengan coklat masakan y siap diparut, simpn dlm peti 3/4 jam.
6. Sedia untuk di makan.


resepi yang ni pun senang jugak tapi kena

No comments:

Post a Comment