Tuesday, February 10, 2009

PATATESLI CAKE/POTATO CAKE


BAHAN-BAHAN :

2 biji telur

1 cawan yogurt

8 sudu besar marjerin/butter yang dicairkan

2 cawan tepung gandum

1/3 daun parsli, dihiris halus

1 sudu kecil garam

1/2 baking powder

1/2 sudu kecil lada hitam

1/3 sudu besar serbuk paprika

bijan (untuk hiasan)

CARA-CARA :

1. Gaulkan kentang dengan daun parsli. Ketepikan.

2. Pukul telur menggunakan mixer selama 3-4 minit.

3. Then masukkan yogurt, butter/marjerin, garam, serbuk paprika, dan lada hitam.

4. Campurkan baking powder dan tepung, masukkan ke dalam adunan. Gaul sebati.

5. Masukkan kentang, gaul sebati.

6. Sapu loyang pembakar dengan merjerin dan tuang adunan ke dalam loyang. Tabur bijan diatas adunan.

7. Bakar sehingga menjadi 'golden brown' selama 40-50 minit pada suhu 180'C.


>>>boleh dimakan semasa breakfast atau semasa minum petang:)

by: onex bakery

No comments:

Post a Comment