Tuesday, February 24, 2009

TIRAMISU

akhirnyaaaa.....dapat jugak saya cari resipi tiramisu ni. Lepas sakit otak duk cari resipi kat internet, akhirnya ketemu jua. Resipi tiramisu ni memang pada saya simple je coz resipi lain yang saya cari kat internet tu nampak susah sangat, ingredient pun banyak sampai pening saya dibuatnya. Kawan saya ada cakap kat saya kalau saya boleh wat tiramisu ni saya memang terror. So, dia suruhla saya try buat and namakan fairymisu..hehe..by the way, ill try to make it happen..

BAHAN KEK SPAN COKLAT:
*optional..kalau tak nak buat beli je kat kedai. Nak perasa apa it depend on you:)

5 biji telur gred A
3/4 cawan gula
1 sudu kecil vanila
1/2 cawan dan 2 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar serbuk koko

CARA MENYEDIAKAN:

1. Panaskan oven pada suhu 180C. Sapu mentega pada dulang pembakar.
2. Dengan menggunakan mesin pengisar, pukul telur, gula dan vanila selama 10 minit.
3. Ayak tepung gandum, tepung jagung dan serbuk koko beberapa kali.
4. Masuk campuran tepung ini ke dalam adunan telur secara perlahan-lahan.
5. Tuangkan adunan di atas ke dalam dulang yang telah disediakan. Bakar selama 35 hingga 40 minit. Sejukkan.

BAHAN SIRAP:

2 cawan air
1/2 cawan gula

CARA MENYEDIAKAN:

Di dalam mangkuk satukan air dan gula, biarkan sehingga larut.

BAHAN SAPUAN:

1 cawan kopi espresso

BAHAN KRIM MASCARPONE:

8 biji telur merah gred A
1 cawan gula kastor
450 gm keju mascarpone dilembutkan

CARA MENYEDIAKAN:

1. Pukul kuning telur lebih kurang dua minit dengan mesin pengadun.
2. Masukkan gula perlahan-lahan. Pukul lagi sehingga gebu dan sebati.
3. Masukkan krim Marcarpone yang telah dilembutkan tadi ke dalam mesin pengadun.
4. Pukul sebentar. Sejukkan sehingga siap untuk digunakan.

CARA MENYUSUN TIRAMISU:

1. Potong kek span kepada tiga lapis.
2. Bahagikan krim Mascarpone, sirap dan kopi espresso kepada dua bahagian.
3. Letakkan lapisan kek span yang pertama ke dalam bekas dan letakkan di tempat yang agak tinggi sedikit bagi memudahkan kerja menghias.
4. Sapukan sirap dan sedikit kopi espresso dengan menggunakan berus.
5. Sapukan setengah krim mascarpone di atasnya.
6. Lapiskan semula dengan satu lapis kek span lagi. Ulang hingga selesai. Sejukkan.
7. Hiaskan tiramisu di atas de­ngan serbuk koko.

No comments:

Post a Comment