Monday, February 16, 2009

APPLE PIE vs malay version

BAHAN-BAHAN :

INTI :
7 biji epal hijau ~ kopek kulit, buang biji & didadu kecil2
3 sudu besar kismis
7 ~ 8 sudu besar gula pasir (nak manis tambah lagi)
½ ~ 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1 sudu besar mentega
1 sudu kecil jus lemon
1 sudu besar tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air

DOH :
4 cawan tepung gandum
1/2 cawan mentega sejuk
½ cawan shortening
air secukupnya utk menguli

minyak untuk menggoreng

CARA-CARA MENYEDIAKAN INTI :
  1. Cairkan mentega dalam kuali dan masukkan kesemua bahan2 inti lalu dimasak sehingga kering & secukup rasa.

  2. Ketepikan hingga inti sejuk.

CARA-CARA MENYEDIAKAN DOH :

  1. Masukkan tepung, mentega dan shortening dalam satu mangkuk besar lalu digaul dan diramas sehingga menjadi seperti tepung.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit sambil diuli menjadi doh yang lembut. Rehatkan selama 15 minit.
  3. Ambil sedikit doh dan canai nipis.
  4. Letakkan sikit inti diatas doh yang dicanai tadi.
  5. Lepas tu kelim macam orang buat karipap (kalau tak reti, guna je acuan karipap) @
  6. Sapukan sikit air (guna jari) di sekeliling pastri yg dicanai dan dibentuk menjadi empat segi, tutup inti. Tekan2 sekeliling. Kemudian tekan sekali lagi dengan menggunakan garfu. (yang ni bentuk dia jadi macam apple pie kat McD, bentuk empat segi memanjang)
  7. Bila siap semuanya, barulah digoreng dalam minyak yang banyak dan sederhana panas sehingga garing.

No comments:

Post a Comment