Tuesday, February 10, 2009
HAVUCLU CAKE (CARROT CAKE)
BAHAN-BAHAN :
3 biji telur
1 1/2 gula
1 cawan minyak/7 sudu besar marjerin @ mentega
1 cawan carrot (disagat)
1 cawan kacang pecan/walnut/hazelnut/any nut -dihancurkan
2 cawan tepung
2 sudu kecil serbuk kayu manis (kalau nak jimat duit, amik je yang ada kat dapur tu then tumbuk sampai jadi serbuk)
1 sudu besar parutan oren/lemon
1 sudu kecil baking powder
**kalau guna tepung kek macam blue key,tak guna baking powder pun takpe coz dalam tepung tu dah dicampur baking powder.
CARA-CARA :
1. Putar telur dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan minyak/mentega/marjerin tadi. Putar lagi selama seminit.
3. Kemudian, masukkan parutan carrot, parutan lemon/oren dan jugak kekacang tadi. Putar sekejap.
4. Masukkan pula tepung, baking powder dan serbuk kayu manis dan putar lagi selama 2-3 minit.
5. Sapu loyang pembakar guna marjerin/mentega. Kalau tak nak bagi kek melekat pada bekas tabur tepung. Ketuk-ketuk bekas tu biar lebihan tepung tu keluar.
6. Bakar kek pada suhu 180'C selama 40-50 minit atau sehingga masak. Nak tahu masak ke tak lagi, cucuk kek guna garfu/lidi. Kalau melekat tak masak lagila tu
ENJOY YOUR COOKING TIME:)
BY: onex bakery:)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment