Tuesday, February 10, 2009

HAVUCLU CAKE (CARROT CAKE)


BAHAN-BAHAN :

3 biji telur

1 1/2 gula

1 cawan minyak/7 sudu besar marjerin @ mentega

1 cawan carrot (disagat)

1 cawan kacang pecan/walnut/hazelnut/any nut -dihancurkan

2 cawan tepung

2 sudu kecil serbuk kayu manis (kalau nak jimat duit, amik je yang ada kat dapur tu then tumbuk sampai jadi serbuk)

1 sudu besar parutan oren/lemon

1 sudu kecil baking powder

**kalau guna tepung kek macam blue key,tak guna baking powder pun takpe coz dalam tepung tu dah dicampur baking powder.

CARA-CARA :

1. Putar telur dan gula sehingga kembang.

2. Masukkan minyak/mentega/marjerin tadi. Putar lagi selama seminit.

3. Kemudian, masukkan parutan carrot, parutan lemon/oren dan jugak kekacang tadi. Putar sekejap.

4. Masukkan pula tepung, baking powder dan serbuk kayu manis dan putar lagi selama 2-3 minit.

5. Sapu loyang pembakar guna marjerin/mentega. Kalau tak nak bagi kek melekat pada bekas tabur tepung. Ketuk-ketuk bekas tu biar lebihan tepung tu keluar.

6. Bakar kek pada suhu 180'C selama 40-50 minit atau sehingga masak. Nak tahu masak ke tak lagi, cucuk kek guna garfu/lidi. Kalau melekat tak masak lagila tu

ENJOY YOUR COOKING TIME:)

BY: onex bakery:)

No comments:

Post a Comment