Monday, February 16, 2009

CARROT CHEESECAKE




BAHAN-BAHAN :

>> Kek

1 1/4 cwn minyak jagung (minyak masak pun boleh)

4 biji telur

120 gm gula castor

120 gm gula perang

100 gm walnut cincang (any nuts pun boleh)

1 cawan kismis kuning (boleh ganti dengan nenas kiub, prune, any sour lah)

1 1/2 cawan carrot yang disagat

250 gm tepung** (highly recommended - high protein flour)

1 sudu kecil baking soda**

1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis**

1/4 sudu kecil garam

>>Topping

250 gm cream cheese

100 gm butter

100 gm gula icing

sedikit perahan lemon - ikut suka

CARA-CARA :
  1. Pukul telur sehingga kembang. masukkan minyak, gula castor dan perang, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
  2. Masukkan walnuts, kismis, carrot, sebatikan.
  3. Masukkan bhn bertanda ** (yang telah diayak), garam, ke dalam adunan no 2. Guna spatula (sudu) plastik atau kayu untuk kaup-balikkan adunan.
  4. Masukkan dalam loyang berukuran 9 inch yang telah disapukan mentega/dialas kertas minyak.
  5. Bakar selama 45 minit pada suhu 180C.
  6. Check kek guna garfu untuk tahu sudah masak atau belum. Bila dh masak, sejukkan di luar oven.

Penyediaan Topping :

  1. Masukkan semua bhn dlm blender/mixer.
  2. Bila kek dah sejuk, keluarkan dan sapu topping atas.
  3. Sejukkan dalam fridge baru potong untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment