BAHAN-BAHAN :
>> Kek
1 1/4 cwn minyak jagung (minyak masak pun boleh)
4 biji telur
120 gm gula castor
120 gm gula perang
100 gm walnut cincang (any nuts pun boleh)
1 cawan kismis kuning (boleh ganti dengan nenas kiub, prune, any sour lah)
1 1/2 cawan carrot yang disagat
250 gm tepung** (highly recommended - high protein flour)
1 sudu kecil baking soda**
1/4 sudu kecil serbuk kulit kayu manis**
1/4 sudu kecil garam
>>Topping
250 gm cream cheese
100 gm butter
100 gm gula icing
sedikit perahan lemon - ikut suka
CARA-CARA :
- Pukul telur sehingga kembang. masukkan minyak, gula castor dan perang, sebatikan - tak perlu sampai gula hancur.
- Masukkan walnuts, kismis, carrot, sebatikan.
- Masukkan bhn bertanda ** (yang telah diayak), garam, ke dalam adunan no 2. Guna spatula (sudu) plastik atau kayu untuk kaup-balikkan adunan.
- Masukkan dalam loyang berukuran 9 inch yang telah disapukan mentega/dialas kertas minyak.
- Bakar selama 45 minit pada suhu 180C.
- Check kek guna garfu untuk tahu sudah masak atau belum. Bila dh masak, sejukkan di luar oven.
Penyediaan Topping :
No comments:
Post a Comment