Tuesday, February 17, 2009

PUDING TRIFLE

BAHAN-BAHAN :

swiss roll (usually saya guna perasa coklat, pandan n strawberi but it depend on you) - potong bulat

1 tin besar cocktail - asingkan buah (dipotong lagi kecil2) dan airnya

1 tin air

1 sudu kecil esen vanilla

1 biji kuning telur

7-8 sudu besar tepung kastard

gula

1 tin susu cair

serbuk jeli perisa strawberi (cth: brand ladies choice, nona, konnyaku..etc)

CARA-CARA :

  1. Susun roll cake yang telah dipotong ke dalam bekas. Pastikan tiada langsung ruang-ruang kosong.
  2. Siramkan dengan air cocktail yang telah diasingkan tadi ke atas kek. Pastikan semua kek disiram.
  3. **Masukkan susu cair, air, kastard, gula (ikut suka hati but for me, i use 10 tsb), esen vanilla dan kuning telur ke dalam periuk. Masak guna api sederhana sehingga semua bahan ni jadi seperti adunan kek, tak terlalu cair and tak terlalu kering. Kacau sentiasa untuk elak jadi berketul.
  4. Bila kastard dah masak, curahkan ke atas kek tadi. Tabur cocktail yang telah dipotong kecil2 tadi cepat2. Tekan-tekan sikit buah tu untuk bagi lekat kat kastard.
  5. ***Di dalam periuk yang lain pula, masak jeli (cara nak masak tengok instruction kat belakang paket jeli). Masak sehingga jeli hancur.
  6. Bila jeli dah masak, tuang ke atas buah tadi. Simpan dalam fridge.
  7. Untuk hiasan boleh guna whipped cream and tabur chocolate rice atas cream tadi.
  8. The result will look like this :

lapisan 1 - swiss roll

lapisan 2 - kastard

lapisan 3 - buah

lapisan 4 - jeli

ATAU

buah boleh digantikan dengan biskut oreo.
Caranya dengan hancurkan (kasar-kasar) biskut tadi dan tabur atas jeli and akan jadi macam ni pulak :

lapisan 1 : swiss roll
lapisan 2 : kastard
lapisan 3 : jeli (untuk yang ni guna jeli perisa laici, baru match ngan bisktu tu)
lapisan 4 : biskut oreo

TIPS >>>** dan *** : untuk elak berketul, campurkan bahan dalam bekas dulu baru panaskan.


Resepi ni saya selalu buat especially time raya, birthday and bbq. Sesuai jugak kalau nak jadikan hantaran kahwin. Pada sapa2 yang tak nak guna tupperware boleh letak puding ni dalam goblet (gelas bertangkai) ke, mangkuk ke. For those yang ada microwave pulak boleh masak kek sendiri dalam bekas kaca transparent (like chiffon cake, sponge cake..etc) but make sure bekas tu tahan panas ok!! Lepas tu ikut je step no.2 and seterusnya. Jimat duit sikit coz x payah beli swiss roll. Gamba yang kat atas tu pulak actually saya copy pic trifle puding from oversea, tapi puding tu lebih kurang macam tula.. So, selamat mencuba:)

No comments:

Post a Comment