BROWNIES :
45g butter
65g gula halus
1 biji telur
50g tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar serbuk koko
45g butter
65g gula halus
1 biji telur
50g tepung gandum
1/2 sudu kecil baking powder
1 sudu besar serbuk koko
CHOCOLATE MOUSSE :
140g coklat masakan
1 sudu besar gelatin
100ml air
2 biji telur putih
200g whipping cream
40g gula halus
140g coklat masakan
1 sudu besar gelatin
100ml air
2 biji telur putih
200g whipping cream
40g gula halus
CARA-CARA :
Penyediaan Brownies..
- Pukul butter dengan gula sehingga kembang/putih.
- Kemudian masukkan telur. Pukul lagi dalam 3-4 minit.
- Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko ke dalam no.2 tadi. Kacau rata.
- Masukkan adunan ke dalam loyang. Kemudian bakar dengan suhu 190 degree selama 12-15 minit.
- Bila dah masak, keluarkan dari oven dan biarkan sejuk.
Penyediaan mousse..
- Masukkan gelatin ke dalam bekas yang mengandungi 100ml air. Biarkan dalam 5 minit. AWAS!!.. jangan masukkan gelatin dulu kemudian air.. ini akan menyebabkan gelatin berketul2 dan x larut sepenuhnya.
- Cairkan coklat masakan dengan kaedah 'double boiler' (Guna 2 periuk, 1 periuk letak air dan 1 periuk letak coklat. Periuk yang ada coklat ni, letak pulak ke dalam periuk yg ada air.
- Kemudian panaskan sehingga coklat cair). Bila coklat dah cair, padamkan api dan keluarkan periuk coklat dari periuk yg ada air tadi.
- Masukkan campuran gelatin tadi ke dalam coklat cair. Kacau sehingga gelatin sebati dengan coklat tadi. Biarkan sehingga sejuk.
- Pukul putih telur sehingga kembang atau sehingga bertanduk.( Kalau diterbalikkan bowl, telur x jatuh). Sambil pukul telur tu, masukkan gula sikit demi sedikit.
- Dalam mangkuk lain pula, pukul whipping cream sehingga jadi btk krim.
- Masukkan no.2 dan no.6 ke dalam no.5. Kacau perlahan-lahan sehingga sebati. Tuangkan adunan ini ke dalam loyang brownies. Simpan dalam peti sejuk sehingga mousse keras dan bolehlah dihidangkan.
- Sebelum dihidangkan tu, boleh dihias dengan serbuk koko dipermukaan mousse.
No comments:
Post a Comment