Monday, February 16, 2009

MAKARONI BAKAR

BAHAN-BAHAN :
Bahan A

100g daging ayam - dicincang

1 bijibawang besar (potong dadu)

3 biji bawang putih (cincang halus)

3 biji cili padi @ 3biji cili merah (dicincang halus)

2 sudu besar serbuk kari daging

1 1/2 cawan makaroni

100gm cheese (cheddar/mozarella/mix chees diparut)

garam secukup rasa

Bawang goreng (untuk ditabur)

Sedikit minyak untuk menumis

Bahan B (untuk kastard)

3 biji telur gred A

3 sudu besar tepung gandum

1 cawan susu

CARA-CARA :

Rebus makaroni hingga agak2 lembut. Angkat dah tos.
  1. Sambil2 tunggu makaroni masak, panaskan sedikit minyak (jgn banyak sangat minyak)
  2. Tumis bawang besar dan putih... kemudian masukkan serbuk kari..Goreng sampai naik minyak.
  3. Tambahkan air dalam 2 sudu kalau kering.

Masukkan ayam dan gaul sampai masak.

Masukkan cili merah/cili padi dan tambah garam secukup rasa.

Masukkan makaroni dan gaul2 bagi rata...

Tuangkan campuran tadi ke dalam casserole kemudian taburkan cheese yg dah diparut atas permukaan rata2.

Lepas dah siap part makaroni .. buat kastad pula. Bancuh tepung gandum dengan susu hingga rata kemudian masukkan telur dan kacau rata.

Tapis adunan kastard terus ke dalam adunan makaroni tadi. Tabur bawang goreng.

Bakar pada suhu 180'C dan bakar sehingga golden brown atau dah masak.

SELAMAT MENCUBA:)

No comments:

Post a Comment