amacam..terasa meleleh air liur tak tengok brownie ni..haha..eventhough saya tak pernah try buat brownie but bila tengok rasa-rasanya mesti tsangat sedapkan. Lagi-lagi coklat..alahai..my favourite tu. Makan sorang2 ni mesti best and lagi satu, saya rasa ingredient dia x complicated sangat dari resepi lain yang saya pernah tengok kat buku masakan. Pada saya resepi ni simple and easy to make it.. So, let try it..yummy!!
BAHAN-BAHAN :
A
250g butter - potong kecil2
400g baking chocolate - potong kecil2
250g butter - potong kecil2
400g baking chocolate - potong kecil2
B
6 biji telur
340g gula perang (brown sugar)
2 tsp esen vanilla
20g chocolate emulco (1 sudu makan)
6 biji telur
340g gula perang (brown sugar)
2 tsp esen vanilla
20g chocolate emulco (1 sudu makan)
C
80g tepung gandum } diayak
60g serbuk koko } "
140g kacang walnut/pecan/almond (optional)-bakar sebentar dan gaul dgn tepung dan koko
80g tepung gandum } diayak
60g serbuk koko } "
140g kacang walnut/pecan/almond (optional)-bakar sebentar dan gaul dgn tepung dan koko
CARA-CARA :
- Panaskan oven pd suhu 160C. Sediakan dan alas acuan pembakar.
- Double boil bahan A hingga cair , ketepikan biar suam sikit.
- Pukul bahan B hingga gula hancur - guna hand whisk saja.
- Tuangkan adunan chocolate dan gaul hingga rata dan sebati.
- Kemudian masukkan tepung dan digaul lagi hingga rata tetapi jgn terlalu lama.
- Tuang ke dalam acuan dan bakar dgn suhu 160C- 170C selama 50 minit-1 jam.
- Setelah masak, sejukkan brownie tu dan keluarkan dari acuan. Rasanya akan lebih sedap jika disimpan semalaman.
- Enak dimakan begitu saja atau dibubuh ganache. Boleh juga dimakan dengan ais krim.
CREAM COKLAT / GANACHE
250 gm cooking chocolate
1 sudu besar marjerin/mentega
1/2 cawan fresh cream/whipping cream
CARA-CARA :
1. Cairkan cooking chocolate secara double-boil.
2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream dan mentega.
3. Kacau sehingga sebati.
4. Tuangkan atas brownie dan hiaslah mengikut citarasa sendiri.
No comments:
Post a Comment