Tuesday, February 17, 2009

CHEWY YUMMY BROWNIES


amacam..terasa meleleh air liur tak tengok brownie ni..haha..eventhough saya tak pernah try buat brownie but bila tengok rasa-rasanya mesti tsangat sedapkan. Lagi-lagi coklat..alahai..my favourite tu. Makan sorang2 ni mesti best and lagi satu, saya rasa ingredient dia x complicated sangat dari resepi lain yang saya pernah tengok kat buku masakan. Pada saya resepi ni simple and easy to make it.. So, let try it..yummy!!

BAHAN-BAHAN :
A
250g butter - potong kecil2
400g baking chocolate - potong kecil2
B
6 biji telur
340g gula perang (brown sugar)
2 tsp esen vanilla
20g chocolate emulco (1 sudu makan)
C
80g tepung gandum } diayak
60g serbuk koko } "
140g kacang walnut/pecan/almond (optional)-bakar sebentar dan gaul dgn tepung dan koko

CARA-CARA :
  1. Panaskan oven pd suhu 160C. Sediakan dan alas acuan pembakar.
  2. Double boil bahan A hingga cair , ketepikan biar suam sikit.
  3. Pukul bahan B hingga gula hancur - guna hand whisk saja.
  4. Tuangkan adunan chocolate dan gaul hingga rata dan sebati.
  5. Kemudian masukkan tepung dan digaul lagi hingga rata tetapi jgn terlalu lama.
  6. Tuang ke dalam acuan dan bakar dgn suhu 160C- 170C selama 50 minit-1 jam.
  7. Setelah masak, sejukkan brownie tu dan keluarkan dari acuan. Rasanya akan lebih sedap jika disimpan semalaman.
  8. Enak dimakan begitu saja atau dibubuh ganache. Boleh juga dimakan dengan ais krim.
CREAM COKLAT / GANACHE
250 gm cooking chocolate
1 sudu besar marjerin/mentega
1/2 cawan fresh cream/whipping cream
CARA-CARA :
1. Cairkan cooking chocolate secara double-boil.
2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream dan mentega.
3. Kacau sehingga sebati.
4. Tuangkan atas brownie dan hiaslah mengikut citarasa sendiri.

No comments:

Post a Comment